Fordele ved et statisk website (udover de er lynhurtige og vedligeholdelsesfrie)

Ja overskriften siger sig selv, det at have en statisk hjemmeside til sin virksomhed, forening eller privat kan ofte være den bedste løsning.

Den ser vedligeholdesfri som kan være en fordel hvis man ikke har brug for konstante opdateringer på sin hjemmeside, så kan man lade den være uden at bekymre sig om at siden bliver hacket og så er den ovenikøbet lynhurtig at loade i en browser, forudsat at du ikke har indlejret en masse javascripts og tunge billeder.

Men hvad er en statisk side?

En statisk side er som den her, lavet i HTML eller javascript, som er et simpelt formatteringssprog til browsere og ikke har nogle serverside kode som skal afvikles. Med andre ord alt fortolkning som skal til for at vise siden foregår i browseren, eneste serveren gør, er at levere den statiske tekst som HTML og javascript består af, så gør din browser resten.

En statisk hjemmesides kode ser således ud, det er ren tekst...

billede med statisk html kode

Som du kan se på ovenstående billede fra teksteditor så er koden meget simpel

En statisk side er noget der ikke ændrer sig, men du kan sagtens ændre siden med en teksteditor lokalt på din computer og ligge den ind på server med FTP og på den måde opdatere din hjemmeside lige så ofte du har brug for. Forskellen er blot at alt logik afvikles i browser og ikke på server.

Dynamiske sider er langsommere om at loade (blive vist)

Det samme sker også med dynamiske sider som afvikles på serveren, men forskellen er at server danner det der skal til hver gang siden bliver besøgt for at levere den HTML der skal til, hvilket gør at server har mere at lave og typisk er der også andre hjemmesider hostet på samme server som skal dele samme CPU ressourcer, det gør ikke nødvendigvis en dynamisk side meget langsommer, men med en statisk hjemmeside i ren HTML/Javascript så foregår der intet ressourcekrævende på server og siden bliver derfor leveret meget hurtigere.

Statiske hjemmesider er igen blevet mere populære

Da internettet startede var alle hjemmesider statiske og alt var lavet i HTML filer, der var ikke ret meget andet, men alligevel var der masser af information på nettet og der opstod en masse både private men også firma hjemmesider på nettet. Senere blev de dymamiske hjemmesider utrolig populære da sådan noget som wordpress, joomla og andre content management systemer blev populære og gjorde det nemmere at opdatere og oprette nyt indhold på nettet, de var drevet via serverside sprog som PHP og en database bagved som MySQL, de var med andre ord noget mere komplekse i deres konstruktion end de statiske hjemmesider, men havde en del fordele hvis man havde en blog så var det nemt hurtigt at skrive nyt på sit websted.

Men med komplekse hjemmesider som en dynamisk hjemmeside er, så opstod der sikkerhedsproblemer, muligheder for at ondsindede hackere kunne overtage hjemmesiden og udgive deres egne budskaber eller inlejre ondsindet kode.

Udover problemer med sikkerheden opstod der flere problemer med meget besøgte hjemmesider begyndte at opleve performanceproblemer, servere kunne simpelthen ikke altid følge med når siderne som de besøgende fra nettet skulle renderes så de kan blive vist i deres browsere.

Så interessen for statiske hjemmesider er steget blandt webudviklere og der er sågar også kommet en del forskellige programmer og scripts som kan danne de statiske sider for dig så du ikke selv behøver vide noget om HTML, men det bedste er at du sætter dig ind i HTML kode, den tid du bruger på det er godt givet ud.

Udover HTML så er der også StyleSheets som kan gøre siderne flottere og det nemmere for dig at styre layoutet på mange sider fra en fil, det er den fil som jeg feks. bruger i min kode som hedder style.css så stylesheets er også statisk, det vil sige vi har HTML + StyleSheets + Javascript + billeder + video/lyd som kan bruges på et statisk website....så helt kedeligt behøver dit site ikke at være...

HTML er nemt at lære

Det som udgør en statisk side som er HTML er utroligt nemt at lære og meget simpelt, der findes en del bøger og hjemmesider om emnet.

Vi har samlet disse links:

 • Den ultimative guide til HTML
 • Lav en hjemmeside fra bunden En god begynder guide med videomateriale.
 • W3School - HTML dokumentation om HTML kode og CSS
 • HTML & CSS En god bog om at lære at lave en hjemmeside.

  Hvilken HTML editorer er der?

  Der er rigtig mange, men vi kan nævne nogle af dem herunder..

 • Notepad++ God til Windows brugere og gratis
 • SublimeText fås til alle platforme, koster penge men god
 • Atom Gratis og til alle platforme
 • Linux brugere kan feks. brugte Kate som vist på billede, Gnome teksteditor, Vi, Nano

  Hosting er billig og det er nemt at tage backup

  Da et statisk website kun består af en masse tekst, billeder og andet statisk indhold, så er det nemt at have en backup, du har det som du redigerer i på din computer som backup og så dit site som er online, nemmere kan det ikke være.

  Prisen på hosting uden der skal bruges PHP eller andet serverside bør være lavere og det er den også hvis du ser efter, det du skal bruge et et simpelt webhotel uden andet end mulighed for at ligge filer online med FTP, der er ikke brug for andet.

  Hvor kan man få det hostet

  For at hoste et statisk site kan du bruge et hvilket som helst webhotel, men da vi anbefaler selvfølgelig vores eget produkt som du kan finde her på HOSTINGDK.NET

  Men der er også mange andre steder og der findes også steder som er gratis til statiske sider, men skal du have mail med til dit domæne vil vi anbefale et dansk webhotel.

  Hvis du har spørgsmål til denne side så er du velkommen til at sende os en mail og du behøver ikke være kunde for at få et godt råd med på vejen...


  Med venlig hilsen

  HOSTINGDK.NET
  info@hostingdk.net